Retrospective Evaluation of Immigrant Patients Admitted to the Intensive Care Unit Between the Years 2012-2019

Author :  

Year-Number: 2025-TJHS Vol 6 Issue 1
Yayımlanma Tarihi: 2025-03-25 14:06:49.0
Language : English
Konu : Anesthesiology and Reanimation
Number of pages: 34-37
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

2012-2019 Yılları Arasında Yoğun Bakım Ünitesine Kabul Edilen Göçmen Hastaların Retrospektif Değerlendirmesi

Amaç Göçmenlerde kritik hastalık prevalansı, YBÜ'ye kabul nedenleri, terapötik zorluklar oluşturan spesifik tanılar ve beklenen sonuçlar bilinmemektedir. Çalışmamız, 2012-2019 yılları arasında Anestezi ve Yoğun Bakım Ünitemizde tedavi edilen göçmen hastaların özelliklerine ışık tutmayı amaçlamıştır.

Yöntemler: Anestezi ve Resüsitasyon Yoğun Bakım Ünitesine kabul edilen 198 göçmen hastanın verileri retrospektif olarak analiz edildi. Yirmi hasta veri eksikliği nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Demografik özellikler, başvuru nedenleri, yatış süreleri, komplikasyonlar, sonuçlar, mortalite ve yatış süresini etkileyen faktörler değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmamızda erkek/kadın oranı 0.5 idi. Ortanca yaş 34, ortanca YBÜ'de kalış süresi 120 saat ve ortanca APACHE skoru 17 idi. En sık başvuru nedeni jinekolojik/obstetrik hastalıklardı, göçmen hastaların %78'i taburcu edildi, %21,9'u exitus oldu, 29 günlük mortalite %17,9 ve 90 günlük mortalite oranı %21,9 idi. En sık görülen komplikasyon ventilatörle ilişkili pnömoni olmuştur. Ventilatörle ilişkili pnömonisi olan hastalarda en sık etken Acinetobacter baumanii (%34,1) idi. Hastaların yatış nedenleri ve yatış süreleri ile mortalite arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). APACHE skoru daha yüksek olan ve daha fazla gün mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hastalarda mortalite oranı daha yüksekti (p=0.001).

Sonuç: Yüksek APACHE skoru ve mekanik ventilasyon, göçmenlerde mortalite için bağımsız risk faktörleridir. Göçün sağlık sonuçlarını net bir şekilde ortaya koymak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Keywords

Abstract

Retrospective Evaluation of Immigrant Patients Admitted to the Intensive Care Unit Between the Years 2012-2019

Objective: The prevalence of critical illness in immigrants, reasons for ICU admission, specific diagnoses that pose therapeutic challenges, and expected outcomes are unknown. Our study aimed to shed light on the characteristics of migrant patients treated in our Anesthesia and Intensive Care Unit between 2012 and 2019.

Methods: Data of 198 migrant patients admitted to the Anesthesia and Resuscitation Intensive Care Unit were retrospectively analyzed. Twenty patients were excluded due to lack of data. Demographic characteristics, reasons for admission, duration of hospitalization, complications, outcomes, mortality and factors affecting length of stay were evaluated.

Results: The male/female ratio was 0.5 in our study. The median age was 34 years, median ICU stay was 120 hours and median APACHE score was 17. The most common reason for admission was gynecologic/obstetric diseases, 78% of immigrant patients were discharged, 21.9% were exited, 29-day mortality rate was 17.9% and 90-day mortality rate was 21.9%. The most common complication was ventilator-associated pneumonia. The most common agent in patients with ventilator-associated pneumonia was Acinetobacter baumanii (34.1%). There was no significant difference between the reasons for hospitalization, length of hospitalization and mortality (p>0.05). The mortality rate was higher in patients with higher APACHE scores and more days of mechanical ventilation (p=0.001).

Conclusion: High APACHE score and mechanical ventilation are independent risk factors for mortality in migrants. Further research is needed to clearly establish the health consequences of migration.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics