Amaç: Meme kanseri hastalarında histopatolojik ve immünhistokimyasal prognostik faktörler ile 18F-FDG (F-18 ile işaretlenmiş floro-2-deoksi-D-glikoz) PET/CT (Pozitron Emisyon Tomografisi/ Bilgisayarlı Tomografi) ile elde edilen tümör SUVmax (Maksimum Standart Uptake Değeri), SUVavg (Ortalama), MTV (Metabolik Toplam Hacim) ve TLG (Toplam Lezyon Glikolizi) değerleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Gereç ve yöntem: Meme kanseri şüphesi yüksek olan (BIRADS 4C,5) veya biyopsi ile meme kanseri tanısı konulan 58 hasta, evreleme amacıyla 18F-FDG PET/CT yapılması için çalışmaya dahil edildi. İstatistiksel analiz, 18F-FDG PET/CT görüntülerinden elde edilen SUVmax, SUVavg, MTV ve TLG değerleri ile hastanın klinik bilgileri ve meme cerrahisi ve/veya biyopsi sonuçlarından elde edilen histopatolojik ve immünhistopatolojik prognostik faktörler karşılaştırılarak yapıldı.
Bulgular: Analize dahil edilen 58 lezyonun ortalama SUVmax'ı 5,2 (1,15-30,09), SUVavg 3,49 (0,71-11,10), MTV 6,72 (0,39-1270) ve TLG 22,24 (1,22-10693,4) idi. Metabolik parametrelerden herhangi biri ile c-erbB2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. PR (Progesteron Reseptörü) pozitifliği veya negatifliği ile SUVavg değerleri arasında anlamlı bir korelasyon tespit edilmedi. Tüm metabolik parametreler ile tümörün T evresi, histolojik derecesi, klinik TNM evresi, moleküler alt tipi, ER (Östrojen Reseptörü) ve Ki67 değerleri arasında anlamlı ilişki bulundu. Ayrıca PR negatifliği ile SUVmax ve TLG arasında anlamlı bir korelasyon tespit edildi.
Sonuç: Çalışmamıza dahil edilen meme kanseri hastalarının primer tümörlerinden hesaplanan, heterojenite parametrelerini de içine alan metabolik değerlerin, prognostik anlamda hastanın kliniği, tümör davranışı ve biyolojisi hakkında önemli bilgiler verebileceğini ve bu bilgiler ışığında planlanacak doğru tedavi yaklaşımının hastanın sağkalımı üzerine olumlu etkileri olacağını öngörmektedir.
Aim: We aimed to investigate relationship between histopathological and immunohistochemical prognostic factors and tumor SUVmax (Maximum Standard Uptake Value), SUVavg (mean), MTV (Total Metabolic Volume) and TLG (Total Lesion Glycolysis) values obtained by 18F-FDG (fluoro-2-deoxy-D-glucose labeled with F-18) PET/CT (Positron Emission Tomography/ Computer Tomography) in breast cancer patients.
Materials and Method: 58 patients with a high suspicion of breast cancer (BIRADS 4C,5) or diagnosed with breast cancer by biopsy were included in the study to perform 18F-FDG PET/CT for staging purposes. Statistical analysis was performed by comparing SUVmax, SUVavg, MTV and TLG values obtained from 18F-FDG PET/CT images with the patient's clinical information and histopathological and immunohistopathological prognostic factors obtained from breast surgery and/or biopsy results.
Results: The average of the 58 lesions included in the analysis was; SUVmax 5.2 (1.15-30.09), SUVavg 3.49 (0.71-11.10), MTV 6.72 (0.39-1270) and TLG 22.24 (1.22-10693.4). No statistically significant relationship was detected between any of the metabolic parameters and c-erbB2. No significant correlation was detected between PR (Progesterone Receptor) positivity or negativity and SUVavg values. A significant relationship was found between all metabolic parameters and tumor T stage, histological grade, clinical TNM stage, molecular subtype, ER (Estrogen Receptor) and Ki67 values. Additionally, a significant correlation was detected between PR negativity and SUVmax ,and TLG.
Conclusion: Metabolic values, including heterogeneity parameters, calculated from primary tumors of breast cancer patients included in our study suggest that they may provide important information about the clinic of the patient, tumor behavior and biology as a prognostic factor.